گفت و گو با رییس اتحادیه گرمابه داران، سونا و ماساژ:
اتحادیه گرمابه داران تنها مرکز اعطای جواز برای ماساژ آرام بخشی در تهران است
توصیه می شود همه مراکز فعال برای دریافت مجوز به اتحادیه مراجعه کنند

سهیل چهره ای


پس از الحاق رسته ماساژ به اتحادیه صنف گرمابه داران، سونا و ماساژ در سال 1389، این اتحادیه در جایگاه قانونی اعطای جواز به مراکز ارایه این نوع خدمات قرار گرفته است. در گفت و گویی که با سید مهدی سجادی  داشتیم، وی از تسهیل شرایط برای متقاضیان دریافت جواز خبر داد و از تفاوت دیدگاه ها در مورد انواع ماساژ و بر پشتیبانی صنفی از دارندگان جواز تاکید کرد. رییس اتحادیه به همه مراکزی که فاقد جواز هستند توصیه کرد هر چه سریعتر برای دریافت آن اقدام کنند. گفت و گوی " زیبازی" را با وی می خوانید.

 


 سوالات ما به صورت کلی است اما در ابتدا تمایل داریم هر مطلبی که راجع به اسپا در ایران وجود دارد را از زبان شما بشنویم. مطالب شما می‌تواند برای افرادی که در اسپا فعالیت یا سرمایه گذاری کرده اند و یا کسانی که می‌خواهند به تازگی وارد این صنف شوند لازم و تعیین‌کننده باشد. آغاز سخن با شما.
- در ابتدا باید از شما تشکرکنم. انتشار نخستین نشریه صنفی اسپا، به من احساس شعف و خوشحالی داد که امیدوارم این شادی طی سالیان سال ادامه پیدا کند. دلیل این خوشحالی این است که کمبود نشریه صنفی و تخصصی به شدت احساس می‌شد. انتظار می‌رود این کار با قوت و قدرت هر چه بیشتر انجام شود و به پیش برود در این مورد هر کاری از دستم بربیاد کوتاهی نخواهم کرد.
باید عرض کنم که روسای 137 اتحادیه صنفی هر 2 ماه یکبار جلسه هایی برگزار می‌کنند که نشریه می‌تواند در بین آنها توزیع شود و مطمئن هستم که آنان حتی با شنیدن کلمه ماساژ بسیار شاد می‌شوند، البته نشریات تخصصی اتحادیه‌های مربوطه وجود دارد اما نشریه صنفی اسپا تا به حال نبوده است. صحیح است که اسپا فقط مختص ما نیست ولی اکثریت افراد از اسپای قانونی و علمی بیشتر استقبال می‌کنند. توزیع نشریه در بین 2 میلیون اعضای صنف‌ها و اتحادیه‌ها، از جمله خدماتی است که ما می‌توانیم ارایه دهیم. شاید در مرحله نخست و دوم همه افراد مطلع نشوند اما به هر حال اطلاع‌رسانی تاثیر گذار خواهد بود و به مرور زمان گسترش خواهد یافت.
چهره‌ای: در تایید سخنان شما، نقطه ایده‌آل من در نشریه نیز همین است بنابراین اصرار دارم اتحادیه به‌عنوان ارایه‌دهنده مجوز قانونی ماساژ، تمامی قوانین، بخشنامه‌ها و موارد لازم برای اطلاع‌رسانی را در اختیار نشریه قرار دهد، همچنان که حاضریم صفحات خاص و ویژه به مطالب اتحادیه اختصاص دهیم.
- به‌طور یقین، اتحادیه نیز به دلیل نداشتن نشریه تخصصی و علمی از این درخواست استقبال و آن را ابزار کمکی خود تلقی می‌کند.
چهره‌ای: سوال نخست این است که ماساژ از چه زمانی تحت پوشش اتحادیه درآمده است؟
- اتحادیه از سال 1389 این رسته را دریافت کرد. معمولا روند الحاق یک رسته به اصناف به این شرح است که در مرحله نخست اتحادیه بررسی می کند که زمینه فعالیت رسته دریافتی به موضوع کاری‌اش نزدیک باشد، بنابراین به اتاق اصناف درخواست می‌ دهد که به خاطر نزدیک بودن موضوع با صنفش، خواستار دریافت آن است. دریافت رسته ماساژ نیز به این ترتیب انجام گرفت، ولی از آنجایی که در سال 89 اتاق اصناف تشکیل نشده بود این موضوع در مجمع صنفی تایید و به کمیسیون عالی نظارت رفت و در آنجا تصویب شد.
در سال 89 رسته با تبصره‌ای تحت عنوان «استعلام از تربیت بدنی» به ما ارایه شد که به این تبصره اعتراض کردیم. دلیل اعتراض اتحادیه این بود که مبحث ماساژ در تربیت‌بدنی با ماساژی که توسط اتحادیه گرمابه‌داران انجام می‌شود کاملا متفاوت است. در تربیت بدنی ماساژ عمقی مطرح است که در مورد ورزشکاران اعمال می‌شود اما ماساژ تحت نظر اتحادیه، بیشتر حالت ریلکسیشنی و آرامش‌بخشی دارد. بعد از این نامه‌نگاری‌ها نظر ما رد نشد و تربیت‌بدنی نیز براساس مکتوبات انجام شده به تفاوت دو ماساژ اذعان کرد. از این‌رو اتحادیه به‌عنوان تنها مرکز صدور مجوز، فعالیت خود را شروع کرد.
چهره‌ای: اگر برآورد من از صحبت‌های‌ شما اشتباه نباشد مراکز ماساژ می‌توانند از دو مکان مجوز دریافت کنند: ماساژ سطحی و ریلکسیشنی از اتحادیه گرمابه‌داران و ماساژ عمقی از طریق تربیت‌بدنی، به عبارت دیگر مجوز دیپ ماساژ از طرف شما صادر نمی‌شود.
- در قانون به این صراحت تفکیک نشده است. صدور جواز کسب و مجوز طبق مصوبه مجلس شورای اسلامی توسط اتحادیه صورت می‌گیرد. تربیت‌بدنی مجوزهای خاص خودش را در حیطه ورزشی صادر می‌کند به‌طور مثال تربیت‌بدنی مجوز استخرها را صادر می‌کند که ممکن است در کنار استخرها، ماساژ و سونا هم وجود داشته باشد. حتی ممکن است بدنسازی هم باشد که در این مورد هیچ دخل و تصرفی با کار ما ندارد. اما در رابطه با سونایی که در فضایی به مساحت 50 یا 100 متر احداث می‌شود که در کنار آن ماساژ هم هست، اتحادیه مجوز می‌دهد. تربیت‌بدنی فقط درخصوص احداث فضاهای ورزشی که فرد متقاضی به طور مستقیم به آنجا مراجعه می‌کند مجوز می دهد اما اگر متقاضی، درخواست ماساژ سطحی و از نوع آرامش‌بخشی داشته باشد وی را به اتحادیه راهنمایی می کنند.
چهره‌ای: بنابراین تفکیک بیشتر حالت ساختاری دارد، فضاهای ورزشی مخصوص تربیت‌بدنی ولی اسپا و سونا به اتحادیه مرتبط است.
- بله، کاملا صحیح است اما اینکه چرا صدور مجوز این فضاها باید توسط اتحادیه انجام شود ناشی از این است که گرمابه‌ها از قدیم به خاطر وجود بخار آب، پتانسیل سونا و ماساژ را داشته‌اند بدین ترتیب که به خاطر متراژ بالای گرمابه، در آن سونا و همچنین محلی برای ماساژ نیز وجود داشته است، این عقیده مسوولان است. اما با این حال اگر فردی گرمابه نداشت و قصد راه‌اندازی ماساژ را داشت اقدامات لازم را انجام می‌دهیم.
چهره‌ای: با وجود نبود رسانه‌های تخصصی و محدودیت اطلاع‌رسانی، چه میزان علاقه‌مندی برای درخواست مجوز وجود داشته و چه تعداد درنوبت هستند؟ آیا آمار دقیقی دارید؟
- بله، آمار وجود دارد و تعداد متقاضی بسیار زیاد است. نکته مهم این است که قوانین و مقررات ما را در ارایه مجوز محدود کرده است. در واقع مجبوریم برای دادن مجوز به افراد متقاضی از اماکن، وزارت بهداشت، دارایی و شهرداری استعلام بگیریم اما اگر فرد مجوز شهرداری را در مورد مکان اداری و یا تجاری خودش داشته باشد نیازی به استعلام از شهرداری نیست اما استعلام اماکن، بهداشت و دارایی لازم است.
وزارت بهداشت نیز به خاطر عدم اطلاع از شرایط و ظوابط بهداشتی ماساژ جواب مثبت نمی‌داد و اتحادیه هم بدون جواب و تایید وزارت بهداشت، جواز صادر نمی‌کرد، اما در حال حاضر اتاق اصناف اعلام کرده اگر وزارت بهداشت در مدت 14 روز جوابیه را اعلام نکند، اتحادیه گرمابه‌داران می‌تواند جواز صادر کند. لذا ما از این قانون تبعیت می‌کنیم و جواز به تعداد فراوانی صادر خواهیم کرد.
با وزارت دارایی مشکل خاصی نداریم. فرد متقاضی همراه با یک نامه به دارایی فرستاده و برایش در آنجا پرونده تشکیل می شود. اماکن نیز به خاطر حساس بودن فعالیت ماساژ، نداشتن پیشینه مثبت درگذشته و شرایط فعلی، شایعات منفی و همچنین تبلیغات سو برای ایجاد کردن ذهنیت های منفی، در این کار نهایت دقت و حساسیت را اعمال می کند به طوری که به همه افراد مجوز نمی‌دهد. ارزیابی محل و مکان احداث ماساژ برای اماکن در اولویت قرار دارد تا حدی که تردد آقایان و خانم‌ها در اطراف مکان ماساژ حساب شده و مهم است.
چهره‌ای: به نظر می‌رسد به دلیل نوظهور بودن این فعالیت، حساسیت زیادی وجود دارد. شاید مراکز دیگر این تلاقی‌ها را داشته باشند اما حساسیت خاصی نسبت به آنها وجود ندارد در صورتی که این کار(تاسیس اسپا) نیز می‌تواند از قوانین خاصی پیروی کند بدون اینکه مشکلی پیش بیاید. البته شاید نو و جدید بودن فعالیت، حساسیت‌ها را برانگیخته است. سوال من این است که آیا اتحادیه جلسه‌ای را با وزارت بهداشت مبنی بر الزام نوشتن ماده قانونی برگزار کرده زیرا شواهد حاکی از آن است که علاقه و استقبالی از طرف وزارت بهداشت وجود نداشته که بخواهد به این بحث به شکل قانونی ورود کند.
- اتحادیه در زمان دولت دهم و همچنین دولت فعلی مکاتبات زیادی با این وزارتخانه انجام داده است زیرا یکی از مدعیان ماساژ، وزارت بهداشت است که تا حدودی هم ادعای آنها صحیح است. سوال آنها این است که یک ماساژور چگونه می‌تواند تشخیص دهد اگر فردی ماساژ بگیرد بهتر می‌شود یا مشکل برایش پیش می‌آید، یا در مورد فرد بیماری که ماساژ  ممکن است برایش ضرر داشته باشد.این موضوعات در حیطه فعالیت آنهاست اما ادعای اینکه کل ماساژ باید زیر نظر وزارت بهداشت باشد به نظرم منطقی نیست و ربطی ندارد، فقط معاونت بهداشت محیط باید در ارزیابی فضا از لحاظ بهداشتی و استانداردها دخالت کند. در شرایط فعلی معاونت درمان وزارت بهداشت ادعایی مبنی بر اینکه ماساژ بخشی از درمان است، دارد. به هر حال نکته اساسی و مهم این است که ما نه‌تنها در ماساژ درمان نمی‌کنیم بلکه هیچ ادعایی نیز برای درمان بیمار نداریم. هنر ما این است که فرد سالم را ریلکس و آرام می‌کنیم. به لطف خدا با وجود افراد سالم فراوان در جامعه نیاز به آرامش هرازگاهی ضرورت دارد و این کار نیز به مدت زمان طولانی نیاز ندارد. شاید تاخیر فعلی افراد برای ماساژ گرفتن به دلیل جا نیفتادن و مبهم بودن آن است، اما اگر اطلاع‌رسانی شود افراد بیشتری به ماساژ روی می‌آورند بدین خاطر که ماساژ عیب و ایراد ندارد و هر کسی تحت نظر ماساژور حرفه‌ای ماساژ گرفته راضی بوده است.
چهره‌ای: با مطرح کردن مطالب فوق این سوال پیش می‌آید که الزامات اتحادیه برای صدور مجوز _جدای از وظیفه وزارت بهداشت_ چیست؟ در واقع بخشی از این الزامات می‌تواند ناشی از نگرانی‌های وزارت بهداشت باشد و دیگر اینکه فرد متقاضی احداث مکان ماساژ، باید از لحاظ بهداشتی و... به کار احاطه داشته باشد. معیار شما چیست؟
- برای اطلاع عرض می‌کنم که طبق قوانین کشور، به طور کلی اتحادیه‌ها زیر نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت هستند. براساس رایزنی‌های انجام شده با وزارت صنعت، شرایط و ضوابطی در نظر گرفته شد مبنی بر اینکه مدرک سه وزارتخانه برای این کار مورد تایید هستند زیرا هر کدام از وزارتخانه‌ها رکن اصلی محسوب می‌شوند. به‌طور مثال هم‌اکنون درجامعه این سه گروه مدعی آموزش هستند: نخست، مرکز طب سنتی دانشگاه تهران که در حقیقت ادعای آنان به حق است و در این مورد وزارت بهداشت نیز از این ادعا حمایت می‌کند. دوم، سازمان فنی و حرفه‌ای که به واسطه تربیت اساتید فن، مدعی هستند البته در زمینه ماساژ، آموزشی نداشته‌اند اما از نظر آموزش بسیاری فنون، مقام نخست را در سطح کشور به خود اختصاص داده اند. سوم، فدراسیون پزشکی ورزشی که از زمان‌های گذشته مدعی آموزش بوده و به خاطر حمایت های وزارت ورزش و جوانان، سابقه بیشتری در این زمینه داراست. درنتیجه براساس مصوبه وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت هر فرد متقاضی که ازاین سه گروه مدرک و گواهینامه به اتحادیه ارایه دهد برای متقاضی مجوز صادر می‌کنیم.
چهره‌ای: از این سه گروه، مدرک یکی از آنها کافی است؟
- همین طور است ولی علاقه و تمایل ما بیشتر به سمت مرکز طب سنتی دانشگاه تهران است زیرا معتقدیم آنها از لحاظ پزشکی در این کار قوی‌تر عمل می‌کنند و حوزه کار ماساژ، پزشکی است. از این‌رو، اشراف مرکز طب سنتی در ماساژ بیشتر است.
چهره‌ای: بخشی از پاسخ سوال بعدی من قبلا توضیح داده شده است اما برای تاکید بیشتر و جواب روشن‌تر می‌پرسم. آیا در تهران، نهاد یا سازمان‌ دیگری مجوز صادر می‌کند؟ به گفته شما اتحادیه و تربیت‌بدنی دو نوع ماساژ سطحی و عمقی را مجوز می دهند. آیا این برداشت من از توضیحات شما درست است؟
- صدور مجوز در تهران فقط برعهده اتحادیه است، مدعیان دیگر مثل سازمان فنی و حرفه‌ای و وزارت بهداشت در شرایط فعلی مجوز کسب صادر نمی‌کنند، تربیت‌بدنی هم فقط در چارچوب فعالیت خودش این کار را انجام می دهد. بنابراین تاکید می‌کنم اتحادیه گرمابه‌داران تنها مکان معتبر صادرکننده جواز کسب ماساژ در تهران است. البته در قانون مصوب شده، چنانچه در شهرستان‌ها اتحادیه گرمابه‌داران نباشد اتاق اصناف شهرستان‌ها می‌توانند جواز صادر کنند.
چهره‌ای: به طور یقین مراکزی وجود دارند که بدون مجوز فعالیت کنند؟
- به تعداد خیلی زیاد.
چهره‌ای: برای آگاهی دادن به خوانندگان نشریه، آیا مراکز دارای مجوز خود را بیان می‌کنید تا متقاضیان با خیال راحت بتوانند مراکز مجوزدار و استاندارد را انتخاب کنند.
- نخستین مرکزی که با شرایط موجود موفق شد جواز کسب دریافت کند راما اسپا با مدیریت‌ آقای شهریار اسماعیلی بود. علاوه بر این، آنها از مرکز طب سنتی دانشگاه تهران نیز مجوز آموزش دارند. مرکز مذکور کار تدریس علمی و تخصصی را نیز انجام می دهد. تای ماساژ با مدیریت خانم عقیلی که فقط برای ماساژ خانم‌ها فعال است و در رشته پرستاری تحصیل کردند. خانم علیخواه هم مرکزی به نام کارما اسپا را مدیریت می‌کند و مدرک خود را از راما اسپا گرفته است. گرمابه‌ای نیز در قدیم وجود داشته که بازسازی و مجهز شده و با عنوان رکس فعالیت می‌کند و مرکز کامل سونا و فیش اسپا محسوب می‌شود. آقای علیرضا ابراهیمی نیز با استخدام ماساژور، سونا راه‌اندازی کرده ولی در زمینه ماساژ هم فعالند. همچنین آقای افسری در شهرک ژاندارمری، موفق به اخذ پروانه کسب شده است. روی هم رفته 5 مرکز مجوزدار به فعالیت مشغولند.
چهره‌ای: مراکز بزرگی در زمینه ماساژ بدون مجوز فعال هستند. آیا این مراکز منع قانونی دارند یا خیر؟ چرا درخواست مجوز نمی‌کنند ضمن توجه به اینکه امکانات بسیار خوبی هم دارند.
- مراکزی که صرفا کار ماساژ انجام می‌دهند اگر بدون مجوز باشند کار غیرقانونی می‌کنند اما برخی از مراکز بزرگ که به صورت مجموعه‌ای از انواع ورزش‌ها فعالند شاید به خاطر داشتن استخر از تربیت‌بدنی مجوز گرفته اند که به آنها کاری نداریم. اما به مراکزی که صرفا و فقط ماساژ انجام می‌دهند، که تعداد آنها زیاد نیز هست، به صورت کتبی و شفاهی (در صداوسیمای جمهوری اسلامی و روزنامه‌های کثیرالانتشار) اعلام کرده ایم که باید از طریق اتحادیه یا تربیت‌بدنی مجوز بگیرند. با این وجود، باز هم تاکید می‌کنم تنها مرکزی که برای کار علمی و تخصصی ماساژ جواز صادر می کند، اتحادیه است. اما با این حال افرادی هستند که از طریق رانت، پارتی‌بازی و... مراکز ماساژ راه‌اندازی کردند، اما من با هیچ کس عهدی نبسته ام و فقط از طریق قانونی اقدام می‌کنم. معتقدم کسی که قانونی کار می‌کند، فعالیت و درآمد خوبی خواهد داشت و منفعت می‌برد و من هم از او حمایت می‌کنم.
چهره‌ای: آیا آرایشگاه‌ها، مجوزی برای انجام ماساژ دارند؟
- آرایشگاه‌ها مجوز ماساژ ندارند و انجام این کار غیرقانونی است. اخطار به تمامی آرایشگاه‌ها داده‌ایم. البته آنها بیشتر روی ماساژ صورت کار می‌کنند.
چهره‌ای: پس در ظاهر مشکلی ندارید.
- شخص برای گرفتن ماساژ به آرایشگاه نمی‌رود. هدف اصلی آرایش است ولی ممکن است که ماساژ صورت هم بگیرد به هر حال اعلام کردیم کار غیرقانونی بوده و فرد در همین حد نیز باید تخصص داشته باشد. اگر ماساژ صورت گرفت و مشکلی ایجاد شد فرد آرایشگر باید پاسخگو باشد.
چهره‌ای: اگر آرایشگاه شرایطی مثل فضای مناسب برای ماساژ داشته باشد قابل بررسی است؟
- تا سال گذشته که قانون جدید صنفی تصویب نشده بود به یک مکان دو مجوز نمی‌دادند به عبارتی پلاک ثبتی و پلاک آبی شهرداری باید یک جواز بگیرد ولی در شرایط فعلی قانون تغییر کرده است و فرد می‌تواند برای انجام شغل‌های مختلف در یک مکان مجوز بگیرد. به‌طور مثال فرد قادر است در یک آرایشگاه 100متری اقداماتی مانند آرایشگری، ماساژ و... را انجام دهد. مشابه این فعالیت در کشورهایی مانند ترکیه صورت می‌گیرد. به طور نمونه در حمام‌های سنتی ترکیه کارهای زیادی (آرایشگری، ماساژ) برای متقاضیان ارایه می‌شود. در کشور ما نیز قانون با حمایت مجلس شورای اسلامی مجوز فعالیت چندگانه در یک مکان را صادر کرده است.
چهره‌ای: در مورد آموزشگاه‌ها چگونه؟ آیا آموزشگاه‌هایی که کار ماساژ انجام می‌دهند فعالیت قانونی می‌کنند؟
- در این مورد دو بحث وجود دارد. اگر فردی از مرکزی قانونی مجوز آموزش داشته باشد و از اتحادیه هم مجوز بگیرد می‌تواند دو فعالیت را انجام دهد. در کل برای هر کاری باید مجوز داشت.
چهر‌ه‌ای: اگر مجوز نداشته باشد کار غیرقانونی است.
- به‌طور یقین همینطور است.
چهره‌ای: بعضی از مراکز اسپا آموزش هم می‌دهند. آیا برای این کار باید مجوز داشته باشند؟
- در بحث ماساژ فقط اتحادیه ما مدعی است اما در مورد آموزش کار سخت تر می‌شود و سه وزارتخانه بزرگ و قوی ادعای آموزش دارند. همان طور که اشاره شد اینها مدعی به حق هستند به‌ویژه وزارت بهداشت. از این‌رو برای آموزش باید از مکان‌های معتبر مجوز گرفت.
چهره‌ای: برای‌ آموزش چه جایی معتبرتر است؟
- معتبرترین آن، مرکز طب سنتی دانشگاه تهران است که آقای دکتر زارعیان به عنوان مسوول و متخصص طب سنتی مشغول فعالیت هستند. سازمان فنی و حرفه‌ای و تربیت‌بدنی از لحاظ قانونی می‌توانند آموزش بدهند و در این زمینه مدعی هستند.
چهره‌ای: وضعیت هتل‌ها به چه شکل است؟ آیا برای ماساژ دادن در هتل‌ها باید از شما مجوز گرفته شود؟
- واقعیت این است که جای خالی ماساژ در هتل‌ها به شدت احساس می شد. معتقدم باید ماساژ در هتل‌های سه‌ستاره به بالا در کل کشور راه‌اندازی شود. همچنین وقتی شخصی برای ماساژ در هتل مجوز گرفته و قوانین هتل را در حد استاندارد رعایت کرده به خصوص هتل‌هایی که دارای سونا و استخر هستند به‌طور طبیعی ماساژ نیز انجام می‌شود. از نظر من اگر فرد در اتاق شخصی هتل نیز ماساژ بگیرد هیچ ایرادی ندارد البته در این رابطه یک کارشناس نمی‌تواند نظر بدهد چون امکان دارد مشکلات و ایراداتی پیش بیاید که ادامه این روند (ماساژ در اتاق) صلاح نباشد. تصمیم‌گیری و مسوولیت این کار به عهده مدیریت و ماساژور هتل است و اینجانب نمی‌توانم اظهارنظر قطعی داشته باشم.
چهره‌ای: آیا پزشکانی که در مطب شخصی خود ماساژ انجام می‌دهند باید مجوز دریافت کنند؟
- خیر، با توجه به مکاتبات انجام شده با وزارت بهداشت، مقرر شد که ماساژ درمانی زیر نظر پزشک یا فیزیوتراپیست صورت گیرد لذا در مورد درمان نیازی به مجوز اتحادیه نیست. اما ما معتقدیم که افراد سالم نیز نیاز به گرفتن ماساژ البته از نوع آرامش بخشی برای تجدید قوا و تمدد اعصاب دارند.
چهره‌ای: ضمن توجه به توضیحات قبلی شما، متقاضیان شهرستان برای درخواست مجوز باید چه اقداماتی انجام دهند؟
- دراین خصوص، قانون به صراحت و شفافیت اعلام کرده در هر شهری که اتحادیه صنفی مربوطه وجود ندارد شخص باید به اتاق اصناف شهرستان مراجعه و مجوز کسب دریافت کند. با این وجود، استان‌ها و شهرستان‌ها می‌توانند با مراجعه به سایت اتحادیه به آدرس www.garmabeh.ir اطلاعات و ضوابط را دریافت کنند.
چهره‌ای: از گفته های شما این گونه برداشت می شود که فرد متقاضی مجوز، باید استاندارد خاصی را رعایت کند. به‌طور مثال از لحاظ مکان فیزیکی مقیاس خاصی مدنظر است.
- در این زمینه، ضوابط و مقررات مبسوطی وجود دارد اما حداقل‌ها باید رعایت شود. به‌طور مثال  حداقل متراژ قانونی برای ماساژ 50 متر است. دیگر اینکه مباحث بهداشت، قابل شستشو بودن فضا، تهویه، نور، سکوت و... به خاطر مرکز ماساژ بودن مهم است. در کل حداقل‌های استاندارد باید رعایت شود و مکان راحت و بی‌سروصدا باشد. یک ماساژور هر چه بهتر سرویس ارایه کند مشتریان بهتری خواهد داشت.
چهره‌ای: کیفیت بهتر، مشتری بیشتر!
- دقیقا. من باید این نکته را اعلام کنم تا معضلات عدم اجرای قانون وجود دارد ماساژ سروسامان نمی‌گیرد. به طور نمونه، نمی‌توانیم یک قیمت ثابت اعلام کنیم. مرکز ماساژی که برای کل بدن 100 تا 130 هزار تومان می‌گیرد با مرکزی که با وجود فعالیت جامع و کامل 80 تا 90 هزار تومان می‌گیرد را در حال حاضر نمی‌توانیم نظارت کنیم مگر اینکه مسوولان براساس قوانین، قیمت مصوب اعلام کنند در این صورت خشک و تر با هم نمی‌سوزند. نظارت روی قیمت و کیفیت مهمترین اقدامی است که باید انجام شود، ولی متاسفانه در شرایط فعلی روی هیچ کدام نظارت نداریم.
چهره‌ای: به خاطر این که الزامات قانونی تعریف نشده است.
- بله، 5 مرکز دارای مجوز از اتحادیه از مراکز خوب و مناسب به شمار می‌روند ولی ما نمی‌توانیم برای آنها قیمت تعیین کنیم. چون فرد موسس با سختی و مشقت فراوان مرکز را راه‌اندازی می‌کند ، فشار بیش از حد به او ظلم است. به هر حال اگر کمیسیون نرخ، مبلغی خاص تعیین کند، در این صورت افراد می‌توانند در صورت پرداخت مبلغ بیشتر به اتحادیه شکایت کنند.
چهره‌ای: متقاضیان مدرک تخصصی خاصی باید داشته باشند؟
- نه، ولی به پزشکان و پرستاران به دلیل مسلط بودن به آناتومی و فیزیولوژی بدن با خیال راحت‌تر مجوز می‌دهیم.
چهره‌ای: اگر فردی مدارک لازم را نداشته باشد اما در زمینه ماساژ دارای مهارت خاصی باشد چطور؟
- مرکز طب سنتی دانشگاه تهران، تربیت‌بدنی و مرکز آموزش فنی و حرفه‌ای کار علمی و تخصصی ارایه می‌دهند.
چهره‌ای: پیشنهاد خاصی برای افراد متقاضی دارید؟
توصیه ام برای متقاضیان ماساژ این است که  افراد سالم نیازمند ماساژ هستند ولی باید در مورد انتخاب مکان ماساژ با اتحادیه مشورت کنند و دیگر اینکه افراد متقاضی احداث مرکز ماساژ حتما جواز بگیرند زیرا که 5 سال با خیال راحت می‌توانند زیر نظر جواز کار کنند، تبلیغات داشته باشند و از حمایت قانونی برخوردار شوند. قبول داریم که دریافت جواز مشکل است اما نداشتن جواز نشان از انجام کار غیرقانونی است و در صورت بروز مشکل باید خودشان پاسخگو باشند. ماساژور و ماساژگیرنده باید با اتحادیه مشورت کنند این نصیحت و پیشنهاد من است.
چهره‌ای: در پایان اگر صحبت خاصی دارید بفرمایید.
- از مسوولانی که صدای ما را می‌شنوند استدعا داریم مشکلات ظاهری و باطنی ماساژ را رفع نمایند تا افراد متقاضی به راحتی از مراکز قانونی، ماساژ بگیرند. افرادی که مالیات، عوارض و... می‌دهند و قانونی فعالیت می‌کنند باید با دیگران که بدون مجوز فعالیت می‌کنند متفاوت باشند. مردم نباید صرفا به خاطر یک تبلیغ، سراغ ماساژ بروند. مراکز متولی و مدعی باید با تشکیل میزگردی قوانین، حد و مرزها و چارچوب‌ها را مشخص کنند تا سازمان یا نهاد دیگر حق دخالت نداشته باشد. قول مساعدت و همکاری در برخی زمینه‌ها داده شده اما هنوز اقدامی صورت نگرفته است. در واقع در کشور ما تا یک اتفاق تلخ و ناگوار نیفتد تصمیمی گرفته نمی‌شود. دولتمردان به خاطر داشتن اهرم‌های قوی به بخش‌های خصوصی فشار می‌آورند ولی حتی حاضر به تشکیل یک جلسه نیستند.
چهره‌ای: از فرصتی که در اختیار ما گذاشتید بسیار سپاسگزارم.