امروزه روشهای مختلف و متنوع ماساژ در رسانهها تبلیغ میشود که برخی از این روشها به سرگرمی و وقت گذرانی شبیه است و برخی دیگر نیز فقط برای جذب گردشگر و توریست استفاده میشود اما هر روز افراد بیشتری از این خدمات استفاده میکنند و جذب آنها میشوند. از این روشهای جدید میتوان به مواردی مانند ماساژ فیل، ماساژ مار، ماساژ کره بادامزمینی، ماساژ شکلات، ماساژ خاویار و حتی ماساژ با گیاهانی مثل یونجه، اکالیپتوس و... اشاره نمود.
درحالحاضر در برخی از کشورهای دنیا خدمتی به عنوان «ماساژ یونجه» ارایه میشود که در آن مراجعهکننده در بستری گرم از برگ و ساقههای تازه برداشت شده یونجه به مدت ۲۰ دقیقه میخوابد یا بهتر است بگوییم که در آن میغلتد. به عقیده برخی افراد «ماساژ یونجه» دارای خواص مفیدی برای بدن بوده و استفاده از آن میتواند نتایج مثبت و مطلوبی برای فرد مراجعهکننده داشته باشد. حال سوال این است که آیا ماساژ یونجه با اهداف علم ماساژ منطبق است؟ آیا این روش صرفا جنبه تبلیغاتی و جذب مشتری دارد؟ آیا تمام فواید مثبت فیزیولوژیکی که در ماساژ کامل (فول بادی) سبک روسی وجود دارد در ماساژ یونجه نیز وجود دارد؟ آیا میتوان ماساژ یونجه را جایگزین ماساژهای مرسوم و متداول مثل ماساژ روسی یا سوئدی نمود؟
در طب سنتی ایرانی اشاره شده است که ضماد پخته شده برگ و ساقه یونجه میتواند تا حدودی بیماری رعشه را کنترل و درمان نماید. از طرف دیگر ضماد برگ یونجه باعث التیام زخمها و قطع خونریزیهای سطحی میشود. پس شاید بتوان غلتیدن در یونجه را برای افراد دارای رعشه و برخی بیماریهای پوستی تجویز نمود که این امر باید با نظر پزشک متخصص صورت پذیرد. همچنین برخی مواد موجود در گیاهان مثل انواع روغنها، اسانسها، ویتامینها، صمغ، تانن و... تا حدودی جذب پوستی دارند و از طریق تماس با پوست جذب بدن انسان میشوند. در مورد جذب پوستی ویتامینها میتوان گفت که ویتامینهای C، E، K به راحتی از طریق پوست جذب میشوند و چون این گروه از ویتامینها بهوفور در یونجه وجود دارند اثرات مفیدی برای پوست و بدن خواهند داشت. بهعنوان مثال ویتامین C به فراوانی در اِپیدِرم (لایه بیرونی پوست) و دِرم (لایه داخلی پوست) یافت میشود. ویتامین C بهدلیل برخورداری از خواص آنتیاکسیدانی و در نتیجه ضدسرطان بودن و نیز نقشی که در تولید کلاژن ایفا میکند، در حفظ سلامت پوست موثر است و به همین دلیل ویتامین C ازجمله محتویات اصلی محصولات ضدپیری بهشمار میرود. ویتامین E در درمان التهابات پوستی موثر است و از آنجاکه خاصیت آنتیاکسیدانی دارد میتواند رادیکالهای آزاد موجود در سطح پوست را کنترل و حذف نماید. ویتامین K یکی دیگر از ویتامینهای مفید برای پوست و ازجمله ویتامینهای ضروری برای تسهیل فرآیند انعقاد خون است و به همین دلیل در التیام زخم و کوفتگی و نیز بهبود نواحی جراحی شده نقش موثری ایفا میکند. ویتامین K همچنین به بهبود علایم کشیدگی پوست، رگهای تارعنکبوتی، زخمها، لکههای تیره کمک میکند. پس با توجه به اینکه گیاه یونجه این ویتامینها را داراست، تماس پوست با این گیاه میتواند برای بدن و پوست مفید باشد.
مساله دیگر این است که گیاهان موادی مانند فیتونسید یا شبه فیتونسید از خود آزاد میکنند که این مواد برای بسیاری از باکتریها و قارچهای تک سلولی اثر کشندگی دارد و بر روی انسان اثر فرح بخشی دارد. دانشمندان پی بردهاند که گیاهان به سبب رهاسازی مواد شبه فیتونسید میتوانند تعادل بین دو نیمکره مغز را به خوبی برقرار ساخته و حالت طبیعی و آرامشبخشی را برای انسان به ارمغان آورند. در نتیجه خوابیدن در بستر گیاهان تازه، میتواند تا حدودی در رسیدن به آرامش و پاکسازی پوست از باکتریها و قارچهای تکسلولی موثر باشد.
از طرفی دیگر میدانیم که گیاهان انرژی حیاتی دارند و میتوانیم از این انرژیهای برای پاکسازی و تخلیه انرژیهای منفی بدن خودمان استفاده کنیم. بهعنوان مثال سرخپوستان برای تخلیه انرژیهای منفی خود به درخت تکیه میدادند یا برای چند دقیقه گیاهان را لمس میکردند. امروزه نیز به همه توصیه میشود که ساعتی از شبانهروز را در طبیعت و در تماس به گیاهان سپری کنند تا آرامش روحی و ذهنی را بیشتر تجربه کنند، در نتیجه غلتیدن در یونجههای تازه و شاداب میتواند تا حدودی در این امر نیز موثر باشد البته بهتر است که گیاه شاداب و تازه برداشت شده باشد تا میزان انرژی حیاتی قابل قبولی را بتوان در آن یافت.
با توجه به مطالب ارایه شده در بالا اگر یکبار دیگر این سوال را بپرسیم که« آیا غلتیدن در یونجه به مدت ۲۰ دقیقه تمام فواید ماساژ را دارا میباشد؟» پاسخ قطعا خیر است زیرا مهمترین فواید ماساژ (مثلاً سبک روسی) را میتوان در مواردی مانند کمک به جریان خون شریانی و وریدی، بهبود جریان لنف، کشش ملایم بافت عضله، آزادسازی اسکار، افزایش پلاسمامیوگلوبین در عضلات، آزادسازی هورمون آندروفین (ضددرد)، افزایش ترشح ادرار و دفع مواد زاید، کاهش درد ناشی از آیسکمی (کمبود اکسیژن دریافت)، کاهش اضطراب و استرس، آرامسازی بدن، تسهیل عملکرد دستگاه عصبی مرکزی و... خلاصه نمود که بیشتر این موارد در ماساژ یونجه وجود نخواهد داشت.
پس میتوان اینطور نتیجه گرفت که غلتیدن در یونجه شاید فوایدی مانند پاکسازی پوست، جذب حداقلی برخی مواد، تخلیه انرژیهای منفی و ایجاد احساس آرامش در فرد ایجاد کند اما قطعا تمام فواید و مزایای فیزیولوژیکی ماساژ را ندارد و بهتر است به جای عبارت «ماساژ یونجه» از عبارت «غلتیدن در یونجه» یا عبارت «حمام یونجه» استفاده شود زیرا در عین حال که غلتیدن در یونجه اثرات مثبتی دارد اما هرگز نمیتواند جای ماساژ را بگیرد.