التهاب یک پاسخ فیزیولوژیک و نتیجه تلاش بدن برای حفاظت از خود است. هدف از التهاب حذف عامل آسیب رساننده به بدن و شروع روند ترمیم است.
التهاب میتواند باعث تورم، قرمزی، گرمی و خارش محل آسیبدیده شود. مواد شیمیایی از سلولهای بدن آزاد میشوند و تغییراتی در بافت بدن به وجود میآورند. در نتیجه این تغییرات عامل آسیب از بدن حذف شده و آسیب وارد شده به بدن ترمیم میشود. بدون التهاب بدن به سرعت تسلیم عفونتها شده و قادر به ترمیم بعد از عمل جراحی و آسیبها نیست. بهطور کلی بدون التهاب ما قادر به زنده ماندن نیستیم!
وقتی که چیزی مضر بدن را تحریک میکند تلاشی از جانب بدن شروع میشود تا آن را از میان بردارد و این تلاش موجب بروز علایم التهاب میشود. التهاب نشانه عفونت نیست حتی موقعی که یک عفونت موجب التهاب میشود. عفونت به علت یک ویروس، باکتری، زخم یا قارچ ایجاد میشود ولی التهاب پاسخ بدن نسبت به آن است.
التهاب میتواند حاد یا مزمن باشد. التهاب حاد به سرعت آغاز شده و شدت مییابد. علایم برای چند روز و بهندرت تا چند هفته باقی میمانند مانند گلودرد، آنفلوانزا و یا سرماخوردگی. التهاب مزمن چند ماه تا چند سال باقی میماند. علت باقی ماندن التهاب عدم توانایی بدن در حذف عامل آسیب زننده است.
درمان التهاب حاد و مدیریت آن کار چندان پیچیدهای نیست میتوان اقداماتی را برای 24 تا 48 ساعت اول، مانند استراحت، استفاده از کمپرس سرد، فشردهسازی و قرار دادن ناحیه آسیب دیده در ارتفاع انجام داد. حال به این سوال پاسخ دهیم که آیا ماساژ برای رفع التهاب مناسب است یا نه؟
به دو دلیل مهم ماساژ برای التهاب پیشنهاد نمیشود. مواد ترشح شده از سلولها باعث گرما، قرمزی و خارش میشوند و ماساژ میتواند این مواد را به کل بدن انتقال دهد که در التهابهای شدید مانند دیابتیها خطرناک است. التهاب میتواند بر اثر آسیب نیز بافت نرم به وجود آمده باشد که ماساژ برای این نوع آسیب خطرناک است و میتواند آن را بیشتر کند.
علایم مهم التهاب چیست؟
التهاب پنج علامت مهم دارد که عبارتند از
- درد: این درد به علت آزاد شدن مواد شیمیایی خاص از سلولهای صدمه دیده و گلبولهای سفید و تاثیر این مواد بر روی عصبهای درد بهوجود میآید.
- قرمزی: علت قرمزی گشاد شدن عروق خونی کوچک در بافت ملتهب و در نتیجه پرخونی ناحیه است.
- بیحرکتی: کارکرد بافت ملتهب ممکن است کاهش پیدا کند.
- تورم: تورم به علت تجمع مایع در فضای بین سلولی ایجاد میشود.
- گرمی: علت گرمی در موضع التهاب، پرخون شدن آن محل است.