بررسی وضعیت سلامت بیش از دو میلیون نفر که از مکملهای غذایی استفاده کردند نشان میدهد که ویتامینها، املاح و اسیدهای چرب که به صورت قرص یا کپسول فروخته میشود، تأثیری بر احتمال خطر ابتلا به سکته ندارد و میتوانند مضر باشند. ویتامینها، املاحمعدنی و اسیدهایچرب امگا ۳ که به صورت مکملهای غذایی عرضه میشوند، در شمار پرفروشترین محصولات داروخانهها در بسیاری از کشورهای جهان هستند. مکملهای غذایی در آلمان به وفور در دسترس هستند و سال ۲۰۱۵ میلادی حدود یک میلیارد و صدهزار یورو فروش داشتند.
این مکملها ترکیبهای مختلفی دارند و خریداران آنها امیدوارند که با مصرف آنها به سلامت خود فایده برسانند.در تبلیغ این مکملهای غذایی که به صورت قرص، قرصهای مکیدنی، پودر یا کپسول عرضه میشود ادعا میشود که مصرف آنها "خطر ابتلا به بیماریهای قلب و عروق را کاهش میدهد" یا اینکه "با تقویت سیستم ایمنی بدن خطر ابتلا به بیماری را کاهش میدهند".
پژوهشگران میگویند خریداران این محصولات، پولی که بابت خرید مکملهای غذایی خرج میکنند میتوانند هزینه کار دیگری کنند که فایده بیشتری برای سلامت آنها داشته باشد. نتیجه تحقیقات گستردهای که در مورد این مکملها صورت گرفته نشان میدهد ویتامینها، املاح مانند مگنزیوم یا کلسیم یا کپسولهای روغنماهی با اسیدهای چرب امگا ۳ که به صورت مکملغذایی مصرف میشوند، بدن را در برابر خطراتی مانند مرگ بر اثر سکتههای قلبی یا مغزی محافظت نمیکنند.
پزشکان آمریکایی مرکز کاردیولوژی دانشگاه آلاباما در بیرمنگم ۳۲۴۹ تحقیق را که در فاصله سالهای ۱۹۷۰ تا ۲۰۱۶ میلادی صورت گرفته بررسی کردند که در مجموع شامل پرونده سلامت بیش از دو میلیون نفر بوده که مکملهای غذایی مصرف کرده بودند. در میان این تحقیقات ۱۸ پژوهش به دلیل معیارهای در نظر گرفته شده از ارزش علمی بالایی برخوردار بودند.
پتر برلیت رئیسانجمن اعصاب آلمان و رئیس پیشین کلینیک نورولوژی بیمارستان آلفرید کروپ در شهر اسن میگوید: «نتیجه اینکه هیچکدام از این تحقیقات ثابت نکرده که مکملهای غذایی فایدهای دارند که بتوان ادعا کرد برای همه مصرفکنندگان آنها صادق است.» از آن گذشته، احتمال مرگ در اثر بیماریهای قلب و عروق در افرادی که مکملغذایی مصرف کردند تفاوتی با افرادی که مکملغذایی مصرف نکردند، نداشته است. این مسئله در مورد احتمال مرگ بر اثر سکته مغزی یا احتمال وقوع سکتههای مغزی هم صادق بوده است.
پژوهشگران آمریکایی تلاش بسیاری کردند تا زیرمجموعههایی پیدا کنند که احتمالأ از مصرف مکملهای غذایی برکنار باشند. انجمن نورولوژی آلمان و بنیاد سکتههای مغزی آلمان میگوید پاسخ "همواره منفی" بوده است. هیچ تفاوتی هم نمیکرده است که فرد چه مدتی از مکملهای غذایی استفاده کرده، چه سنی داشته است، مرد یا زن بوده، سیگاری، غیرسیگاری یا ورزشکار بوده یا خیر: مصرف مکملهای غذایی هیچ فایده مشخصی نداشته است.
مکملهای غذایی میتوانند مضر باشند
پژوهشگران معتقدند مکملهای غذایی برخلاف آنچه تصور میشود نه تنها فایده ندارند، بلکه میتوانند مضر باشند. پتر برلیت رئیسانجمن اعصاب آلمان معتقد است نتیجه تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته "هشداردهنده" است. او تأکید میکند پژوهشگران به تازگی به این نتیجه رسیدهاند که تأثیر ویتامینها و املاح به صورت طبیعی با تأثیر آنها در دوز بالا و بستهبندی شده به صورت قرص یا کپسول فرق میکند. در نتیجه احتمال مضر بودن آنها برای سلامت بدن وجود دارد.
به عنوان مثال اعضای Cochrane Library یک شبکه جهانی از پزشکان و پژوهشگران، به صورت تصادفی ۷۸ تحقیق از سال ۲۰۱۲ میلادی را که از نظر علمی "استاندارد طلایی" داشتند دوباره بررسی کردند. نتیجه تحقیق آنها نشان داده که مکملهای غذایی نه مانع بروز سکتههای مغزی میشوند و نه خطر مرگ در اثر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهند.
آرمین گراو مدیر بنیاد سکته مغزی در آلمان میگوید: «از فروش این محصولات تنها تولیدکننده و فروشنده سود میبرد.» او تأکید میکند که مدارک روشنی وجود دارد که نشان میدهد از جمله مواردی که مانع ابتلا به بیماریهای قلب و عروق میشود تغذیه متعادل و سالم است. او میگوید: «در برگ سالاد، میوه و سبزیجات به اندازه کافی ویتامین و املاح وجود دارد.»
گروا توصیه میکند اگر میخواهید سالم بمانید غذای سالم بخورید از استعمال سیگار، نوشیدن الکل زیاد پرهیز کنید و تحرک کافی داشته باشید.