رابطه اسپاها و طب سنتی را می‌توان ارتباطی مستقیم و تنگاتنگ دانست زیرا اسپا محلی است که عمده خدمات آن ماساژ است. بخش عمده‌ای از ماساژها، ماساژهای شرقی است و ماساژ شرقی زیرمجموعه طب سنتی شرقی است، خواه طب چینی باشد یا آیورودای هندی، خواه طب ایرانی یا ... .

 


به‌طور کلی شاید بتوان گفت که طب شرقی شامل زیرمجموعه‌هایی زیر می شود:
 گیاهان دارویی
 رویه‌های پزشکی
مامایی سنتی
 ماساژ


گیاهان دارویی یا همان داروهای سنتی
 براساس طبیعت هر شخص برای او تجویز می‌شوند. همچنین بایدها و نبایدهای تغذیه‌ای و روش زندگی هر شخص براساس طبیعت او، یکی از مهمترین بحث‌های طب سنتی است.


رویه‌های پزشکی
 که البته در سبک‌های مختلف طب سنتی با هم تفاوت دارند مثل بادکش و حجامت در طب اسلامی و...


 مامایی سنتی
 شامل مراقبت‌های حین و بعد از بارداری زنان و... می شود. نکته مهم اینجاست که ماساژ دوران بارداری در این بخش از طب سنتی قرار می‌گیرد و باید توسط متخصص مامایی سنتی انجام گیرد. بنابراین ماساژورها باید از این کار جدا پرهیز کنند.


ماساژ
 یکی از بحث‌های طب سنتی شرقی است که به وضوع در تمامی انواع طب سنتی مثل طب چینی، آیورودای هندی و طب اسلامی دیده می‌شود. هر چند در اکثر موارد ماساژ به عنوان امری آرامبخش برای رفع خستگی و غیردرمانی است، اما هرگاه بخواهیم به این مقوله نگرشی علمی داشته باشیم طب سنتی چهره می‌نمایاند. با اینکه از زبان مکاتب مختلف طب سنتی، تاثیر ماساژ گویش‌های متفاوتی دارد اما در نهایت، عمده تاثیر ماساژ نزدیک کردن بدن به وضعیت تعادل است و این تعادل همان چیزی است که در طب سنتی هدف اصلی است. در طب اسلامی با تعادل بین مزاج‌ها مواجهیم و در طب سنتی تایلند با متعادل شدن عناصر چهارگانه بدن.


از طرف دیگر از نگاه طب سنتی، ماساژ باعث دفع اخلاط بدن می‌شود و زمانی‌که تاثیر ماساژ را در طب مدرن نگاه می‌کنیم یکی از عمده‌ترین منافع ماساژ، دفع سموم بدن به‌خصوص اسید لاکتیک است. در طب سنتی شرقی چهار عنصر در بدن تعریف می‌شود:
عنصر آب
 مثل بزاق، خون و در اصل تمام ترشحات و مایعات بدن
عنصر خاک
 که شامل اعضای جامد بدن مثل کبد، ریه، دندان و... می شود.
عنصر آتش
 که همان متابولیسم و سوخت‌وساز بدن است.
عنصر باد
 که جریان بین عناصر دیگر را برقرار می‌کند.
ماساژ در طب شرقی از طریق تاثیر بر عنصر باد بر بدن تاثیر می‌گذارد و باعث می‌شود بین عناصر دیگر بدن تعادل برقرار شود. شاید همین تعادل است که آرامش و ریلکسی در بدن را به ارمغان می آورد.